‹ Terug

veilig leren lezen

Op deze pagina staat materiaal dat gebruikt kan worden bij de methode Veilig leren lezen (Kim-versie).

Met dit materiaal kan er extra geoefend worden. Ik wens je veel plezier met het gebruik van dit materiaal!

 

interactieve leesboeken (licentie)


Zes interactieve leesboeken bij kern 1 t/m 6. In de eerste zes kernen worden bij Veilig leren lezen steeds vijf nieuwe letters aangeboden. Met de interactieve boeken kunnen de aangeboden letters extra geoefend worden. In de boeken zijn bij iedere letter vier pagina's om deze letter extra te oefenen. Dit gebeurt op verschillende manieren: in de boeken staan woorden met de bepaalde letter, er zijn filmpjes om flitsend te oefenen, bij de letters en bij de woorden kan geluisterd worden naar letterklank of het woord, er staan schrijfopdrachten in om de woorden te oefenen. Deze kunnen geschreven worden op een wisbordje, maar ook met de letterkaartjes die via het boek gedownload en uitgeprint kunnen worden. Steeds de laatste tien aangeboden letters worden geoefend. Ook zijn er linken naar pdf bestanden die uitgeprint kunnen worden. Bij de laatste bladzijde wordt met een filmpje een dictee afgenomen. Kortom met deze boeken kan op vele leuke manieren extra geoefend worden.
Je koopt één wachtwoord (voor één schooljaar) en je kan met je hele klas op meerdere devices tegelijk aan de slag met het boek. De boeken kunnen gebruikt worden op een laptop, tablet, maar ook op het digibord. Het extra oefenen blijft op deze manier leuk.

Hoe ziet zo'n boek eruit? Kijk hieronder op de preview van: ik lees 1.

 

 

Klik op het boek hieronder voor een preview. Dit is een voorbeeld van het boek: ik lees 1. Ontdek hoe het werkt.

 

  
Na de eerste zes kernen worden in kern 7 t/m 11 verschillende woordtypen aangeboden. Hier zijn ook interactieve boeken bij te gebruiken. In het boek staan steeds vier bladzijdes om het woordtype te oefenen. Er staan woordrijtjes, waarbij ieder woordje te horen is wanneer erop geklikt wordt. Verder staan er steeds twee flitsfilmpjes om te oefenen met het tempo te verhogen. Er zijn verhaaltjes en verschillende schrijfopdrachten. Op vele leuke en verschillende manieren extra oefenen met een woordtype.
Het boek hierboven (ik lees 1) laat zien hoe het boek gebruikt kan worden. 
Klik hieronder op de afbeelding om te zien hoe ik lees 7 eruit ziet.

  

Hoe werkt het?

Je koopt een soort licentie waarmee je een heel schooljaar ('22 - '23) oneindig gebruik kan maken van deze boeken. Wanneer de betaling rond is, krijg je via de mail een link naar de boekenkast en je ontvangt het wachtwoord van het gekochte boek. Klik hier voor filmpje met uitleg.  

 

Klik hier om bij de boeken te komen.

 

Klik hier voor uitleg en de kaartjes om het wachtwoord mee naar huis te kunnen geven.een 'schooljaarkalenderposter' met Kim en Sim

 

Een poster (van 70x100cm) met een kalender voor het hele schooljaar. Alle gebeurtenissen kunnen hier ingezet worden. Op de kalender staan de maanden van augustus 2023 tot en met juli 2024 afgebeeld. Alle verjaardagen, het begin van de seizoenen, de feesten en andere gebeurtenissen kunnen ingevuld worden. Verder staan er op de poster twee QR codes die linken naar twee opdrachten met de kalender. Met de eerste QR code moeten de maanden met het maandnummer naast elkaar gesleept worden. Bij de tweede QR code krijgen de kinderen tien vragen die ze op de poster kunnen vinden. Bijvoorbeeld op welke dag valt 5 mei?

Bij deze kalender wordt een Prowise Presenterbestand geleverd waar de maanden ook in staan. In de Presenter van Prowise is het mogelijk om plaatjes en teksten te slepen bij een bepaalde datum. Zo kan iedere ochtend begonnen worden met de datum en de activiteiten. 
Verder krijg je een bestand waarmee je de maandkalender uit kan printen op A4 en A3 formaat.

Kortom een compleet pakket om samen met Kim en Sim de kalender te kunnen oefenen.

Klik hier voor voor uitleg over de poster.

De poster is te koop in de webshop.

 

Klik hier om de extra materialen te downloaden.kleikaarten (pdf bestanden)

Bij iedere kern komen er kleikaarten, zodat kinderen die dat nodig hebben op een leuke manier kunnen oefenen met de aangeboden letters. Voor iedere letter een gelamineerd A3 formaat blad met verschillende opdrachten. Deze opdrachten kunnen gedaan worden met zacht blijvende klei. Bij de opdrachten kunnen ze kleine balletje klei neerleggen. Ze kunnen iets kleien met een bepaalde letter. Je kan ook letterstempels gebruiken om in de klei te drukken en zo woorden te maken. 

Bij dit materiaal krijg je ook een link naar een bestand in de presenter van Prowise. Daar staan alle kaarten in, waardoor je het eenvoudig kan uitleggen.

Welk kind wil nu niet extra oefenen met dit materiaal?
De bestanden zijn te koop in de webshop.

 

Nu alleen nog verkrijgbaar voor kern start en kern 1. De andere kernen zijn nog in ontwikkeling.


oefeningen bij de letterdoos
(pdf bestanden)

Bij iedere kern zijn kaarten die je op het magneetbordje, dat bij de letterdoos van Veilig leren lezen hoort, kunt gebruiken. Met deze kaarten kan op een leuke manier extra geoefend worden met de letters. Per letter is er een kaart om te oefenen. Op de kaart staan plaatjes, woordjes of zinnen waar letters uit de letterdoos opgeplakt kunnen worden. Er zitten ook antwoordenkaarten bij. Kinderen kunnen er zelfstandig mee aan de slag. De kaarten worden geleverd als pdf bestand. Deze kun je dus zelf uitprinten zo vaak je wilt. Koop het pdf bestand per kern in de webshop. Klik hier om te zien hoe het werkt.  kim en sim (pdf bestanden)

Bij kern start gaat het om de letters i, k, m en s. Bij deze kern is een A3 poster van Kim en Sim verkrijgbaar.

Om met deze letters verschillende woorden te maken is er een kleur/schrijfblad verkrijgbaar met een bestand in de Presenter van Prowise om deze woorden te maken en schrijven. Leuk om aan het eind van deze kern mee naar huis te geven. Verder een A3 bestand met zes plaatjes en woordkaartjes en als laatste nog een online spelletje om de woordjes te oefenen.
Koop via de webshop het wachtwoord om het materiaal te kunnen downloaden. 


Klik hier om het materiaal te downloaden. Koop eerst het wachtwoord via de webshop.Waar hoor je de letter ..?
(pdf bestanden)

Bij iedere letter is een werkblad beschikbaar. Met dit werkblad kan de aangeboden letter extra geoefend worden. Op het werkblad staan verschillende plaatjes waarbij geluisterd kan worden of de aangeboden letter in het woord zit. Deze plaatjes kunnen dan gekleurd worden. Er is een leeg vak op het werkblad, waar met behulp van het klikklakboekje woorden met deze letter geschreven kunnen worden. Verder zit er als extraatje een bestand in de Presenter van Prowise bij, waar ook mee geoefend kan worden. Wanneer in de Presenter op de afbeeldingen wordt geklikt verschijnt er een groen of een rood kader om het plaatje. Deze geeft aan of de letter in het woord aanwezig is. Ook staat er een link naar "de"klikklak-tool"om daar met de aangeboden letter woorden te kunnen maken. Kort samengevat 34 werkbladen met als extraatje een bestand in de Presenter van Prowise, omdat juf Digi het bijzonder maakt!
Via de webshop is een link te kopen naar het materiaal dat gedownload kan worden.

Klik hier om het materiaal te downloaden. Koop eerst het wachtwoord via de webshop.de letters van groep 3
(pdf bestanden)

 

Sommige kinderen vinden het fijn om een hulpmiddel te hebben bij de letters. Daarom heb ik een poster (A3 formaat) gemaakt met de letters op volgorde van het aanbieden. Voor de leerkracht kan het ook een fijn hulpmiddel zijn om snel woorden te maken met de letters die ze dan al kennen. De poster bestaat met en zonder de afbeelding van de wandplaat die bij de letter hoort. Je zou de poster aan een posterhanger kunnen bevestigen. Er is ook een zwart wit A4 formaat die de kinderen zelf kunnen inkleuren en er bestaat een gekleurde versie in A4 en A5 formaat. Deze zijn fijn om aan de kinderen zelf te geven, zodat ze deze in hun laatje kunnen stoppen. Keuze genoeg.

In het pakket zitten ook letterkaartjes (gekleurd of zwart wit)om te printen. Voor langer gebruik zou je deze kunnen lamineren. Wanneer een kind een bepaalde letter moeilijk vindt zou je deze aan het kind kunnen geven. 

Via de webshop kun je het pakket kopen en alles op het gewenste formaat zelf afdrukken.Klik hier om het materiaal te downloaden. Koop eerst het wachtwoord via de webshop.

In de webshop is ook een poster van 70x50 cm op 200 grams papier te koop! Bij aankoop van de poster krijg je via een link meteen een wachtwoord om ook het bestand voor de A3 posters en letterkaartjes te kunnen downloaden.alfabet poster

Het alfabet op een poster van 70x50 cm op 200 grams papier. Het alfabet is afgebeeld op een manier dat kinderen de 26 letters kunnen leren in stukjes. Dit is voor sommige kinderen fijner. Verder is op de poster heel duidelijk een onderscheid gemaakt tussen de klinkers en medeklinkers. Er zijn ook veel kinderen die denken dat het alfabet de hoofdletters zijn. Daarom staan de 'kleine' letters afgedrukt op deze poster. Bij aankoop van de poster krijg je ook een bestand in Prowise waarbij je dit op het digibord kan uitleggen en oefenen. Ook krijg je een bestand om de afbeelding van de poster op A5 formaat af te drukken voor kinderen die het fijn vinden om deze als hulpmiddel bij zich te hebben. Verder zit er ook een A4 formaat kleurplaat bij. De kinderen kunnen deze kleurplaat zelf kleuren. En of dat niet genoeg is zit er ook een mogelijkheid bij waarbij de kinderen zelf een A3 poster kunnen maken. Door zelf ermee bezig te zijn wordt het alfabet misschien ook beter onthouden.

 
letter-slingers (pdf bestanden)

Een gekleurde letter-slinger om als hulpmiddel in de klas te hangen. Op het vlaggetje staat de letter met drie afbeeldingen waarin deze letter voorkomt. Er bestaat ook een zwart wit versie. Deze kan na het aanleren van een letter gekleurd worden en mee naar huis worden gegeven. Zo krijgt het kind thuis ook een slinger met de aangeboden letters. Ouders kunnen op deze manier op de hoogte worden gehouden van het aanbieden van de letters. Als alle letters zijn aangeboden is de slinger klaar voor het letterfeest. Je kan er ook voor kiezen om alleen een vlaggetje mee naar huis te geven voor een letter die nog extra geoefend mag worden.
Zowel de gekleurde als de zwart wit versie is op twee verschillende formaten (A5 en kleiner) te downloaden na betaling via de webshop.

 

Klik hier om het materiaal te downloaden. Koop eerst het wachtwoord via de webshop.


welke letters ken ik (pdf-bestanden)

Met dit bestand kun je de ouders op de hoogte houden over de vorderingen van hun kind. Na iedere kern en woordleestoets kan dit blad mee naar huis worden gegeven. Op de voorkant staan de aangeboden letters en woorden. Je kan ervoor kiezen om op de achterkant de vorderingen van de woordleestoets af te drukken en in te vullen. Deze bestanden kun je gratis downloaden door op een van de afbeeldingen hieronder te klikken.

 

 

veilig en vlot

Met deze bestanden kunnen in de Presenter van Prowise alle woorden die in veilig en vlot staan geoefend worden. De woorden kunnen op verschillende manieren geflitst worden: zonder tijd, maar ook met tijd en dan steeds sneller. Het oefenen van de woorden in het boekje kunnen op een leuke manier beloond worden! Deze bestanden zijn gratis te gebruiken.

 

Klik op de afbeelding en je komt automatisch bij het bestand in Prowise.

 


 

stickerboeken (pdf bestanden)

Bij de maanversie van Veilig leren lezen horen stickerbladen. Bij deze stickerbladen heb ik boekjes gemaakt. In de boekjes staan allerlei verschillende opdrachten waarbij de stickers geplakt kunnen worden. Verder moet steeds het woord geschreven worden. Op deze manier kunnen de leerlingen oefenen met de woorden die aangeboden worden in een bepaalde kern. Bij één stickerboek hoort één heel stickervel. Er blijven een paar stickers over, die bijvoorbeeld op de voorkant geplakt kunnen worden. Bij de meeste boekjes horen ook filmpjes. Deze zijn aan het boekje gelinkt met een QR code.
De boeken zijn er voor kern 7 t/m 11. Bij de maanversie hoorden ook ringboekjes. De woorden van de stickers staan daar in.
Klik op het boek om deze te downloaden. Deze bestanden zijn gratis te gebruiken.

letters flitsen en filmpjes kijken met de Presenter van Prowise

Met dit bestand kunnen per kern de aangeboden letters geflitst worden. Verder kan de letterklank bij de letter gehoord worden. Ook staat er bij iedere letter de link naar het letterfilmpje van Veilig leren lezen. Kijk naar het onderstaande filmpje voor een uitgebreidere uitleg van dit bestand. Het bestand is gratis te gebruiken en kan opgeslagen worden bij je eigen bestanden in de presenter.
Klik op het logo om het bestand te downloaden. Deze bestanden zijn gratis te gebruiken.

woorden goochelen met de Presenter van Prowise

Met dit bestand kan in de Presenter geoefend worden met het maken van woorden. Dit bestand is zo gemaakt dat je alleen maar met de tot dan toe aangeboden letters woorden kan maken. Door steeds één letter te veranderen ontstaat er weer een nieuw woord dat dan gelezen kan worden. Zo kan je op een snelle manier heel veel woorden lezen met alleen maar de letters die al aangeboden zijn. Kijk naar het filmpje om te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Het bestand is gratis te gebruiken en kan opgeslagen worden bij je eigen bestanden in de presenter.
Klik op het logo om het bestand te downloaden. Deze bestanden zijn gratis te gebruiken.


diploma
(pdf bestanden)

Om ouders op de hoogte te houden over de vorderingen van hun kind, heb ik voor iedere kern een "diploma" gemaakt. Deze kan na een woordleestoets meegegeven worden. Zo kan een ouder zien welke letters het kind heeft geleerd en wat hij/zij kan lezen. Een leuke manier om ouders op de hoogte te houden.

 

Klik hieronder op de oefenkampioen die je wilt downloaden.